БългарскиEnglish

От 1957г. до края на живота си, Димитър Димитров е художествен ръководител на танцов ансамбъл "Средец" към Столична община. В дългите си години на творческа дейност Димитър Димитров създава танци шедьоври в българското танцово изкуство и дава голям принос в развитието на хореографското изкуство в България.

По-известни негови постановки са: "Шопска сюита", "По гроздобер", "Пиринска младост", "Тракийска наздравица", "Русалий", "Пролетни игри /Комичане, Благовец, Гергьовден/", "Неделски игри", "Грънчари", "Мизийски танци", "Огнена красавица", "Прабългари – В началото", "Поморийски танци", "Белоградчишка сюита" хореография към филма "Борис I" и много други. Повечето от тези танци и днес са в репертоара на редица професионални и самодейни колективи.

Димитър Димитров е носител на редица награди, сред които – Златни медали на 1, 2, 3 и 4-ти републикански фестивали и 9-ти и 10-ти Световни младежки фестивали. Бил е удостоен и със званието "народен артист". Под неговото ръководството, ТА "Средиц", както и лично той са носители на множество национални и международни награди и отличия. Особено ценно е признанието постигнато на Международния фолклорен фестивал в гр. Дижон Франция, където за първи път български състав печели най-високото отличие "Златното колие". На IX международен фестивал на младежта и студентите ансамбъла с постановката "Шопска сюита" заема първо място, полечава златен медал и специалната награда "Орфей" за най-добро изпълнение. Ансамбъла печели "Златната брадва" на престижния фестивал в Закопане Полша.

През 1965-1966г. е главен балетмайстор на ансамбъл "Пирин" Благоевград.

Главен консултант в "Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци" гр. Плевен.

Ръководител на танцов ансамбъл "Кремиковци" и Ансамбъл "Дунав" гр. Видин.

От 1969г. е преподавател в Държавното хореографско училище, а от 1980 до 1991г. зам. директор на училището. Като педагог той е създал цяло поколение танцьори и хореографи, които продължават неговите идеи за развитието на националното ни танцовото изкуство.

/