БългарскиEnglish

Ансамбъл "Средец"е най-стария фолклорен, танцов ансамбъл в България. Основан е в началото на 1937г. в гр.София при Столична община от група ентусиазирани младежи с ръководител Йордан Николов. След него колективът за кратко е поет от проф.Кирил Дженев.

В началото на 50-те години на миналия век т.а."Средец" е поет от човека, дал и направил най- много за изключителните постижения на състава, това е г-н Димитър Димитров. Той ръководи ансамбъла с неповторим хъс, любов и невероятен професионализъм до своя последен земен час.

След смъртта на г-н Димитров, колективът е поет от неговия заместник Марин Маринов, който ръководи ансамбъла до 2014 г. Към настоящия момент ръководители на състава са Ива Търнева и Николай Илиев.

Г-н Маринов води колектива повече от седемнадесет години. Той успя да запази и преведе танцовия състав през трудните години през които много самодейни танцови състави престанаха да съществуват.

През дългият си период на съществуване ансамбълът се изгражда като едни от най-добрите колективи в България. През тези повече от 70 години става еталон на вярно и високо художествено третиране на българския музикално-танцов фолклор, на неговите обичаи и нрави.

Изпълненията на членовете на ансамбъла се отличават с изключителна чистота и стил, емоционална сила, и с неподправено художествено майсторство разкриват националните черти и красотата на народната поезия.

/